Info Blog; Target Panic.

Info Blog; Target Panic. 13-03-2024

Target Panic, door vizier schutters ook wel rozenvrees genoemd.
Dat het schieten met de boog, en zeker als het gaat om “instinctief” schieten voor een groot gedeelte gaat over controle over je brein en zenuwen, hoef ik niemand uit te leggen.
Ik bedoel het fysieke stuk is maar de helft.
Hierover heb ik al uitgebreid geschreven in het stuk over “wat is eigenlijk instinctief boogschieten”.

Wat is nou eigenlijk Target Panic en hoe uit zich dat?

Het is een fenomeen dat zich meestal geleidelijk aan manifesteert, de betreffende schutter lukt het even niet zijn vizier op het geel te krijgen, of bij een niet bewust richtende schutter het te vroeg lossen van de pijl voordat hij zich goed en wel op het target gefocust heeft of zelfs voordat hij geankerd heeft.
Het is dus een neurologisch probleem, waarbij de angst om te missen een belangrijke rol speelt.
Ernstige gevallen die niet, of niet juist behandeld worden, dus waarbij de schutter niet de juiste begeleiding krijgt, betekenen vaak einde boogsport.
Iets wat natuurlijk eeuwig zonde is!
 

De oplossing

Wat belangrijk is, is dat de betreffende schutter weer baas wordt over het moment van lossen en vertrouwen krijgt in het treffen, en daar op de juiste manier voor beloond wordt.

Baas worden over het moment van lossen doe je door (met gesloten ogen) te ankeren en liefst van een ander de opdracht afzetten of schot te krijgen.
Natuurlijk kun je dat ook zelf doen.

Het schieten op extreem korte afstand met gesloten ogen, dit om de visuele prikkel weg te nemen geeft weer vertrouwen in het schieten met de boog.
Zo ga je langzaam bepaalde gedeelten van het schot met geopende ogen doen.
Ook het vervangen van het blazoen voor ballonnen heeft een positief effect, dit door de auditieve beloning van het klappen van de ballon in plaats van de visuele van de inslag van de pijl in het blazoen.

Een blazoen kan natuurlijk makkelijk teleur stellen als hij bijvoorbeeld niet in het geel zit. En dan los je niks op. Dus eerst weer vertrouwen krijgen in het schieten en het treffen op de manier die ik zojuist beschreven heb, en dan verder.
Tijdens onze Trainers Cursus geven we de aspirant trainers handvatten om dergelijke “problemen” op de juiste manier te benaderen.
Benieuwd of er een Back To Bowhunting trainer bij jouw in de buurt zit?
Neem contact met ons op.
Back To Bowhunting “Archers are created”

Schermafbeelding 2019-02-24 om 12.33.58Schermafbeelding 2019-02-24 om 12.33.58